Полювання на форель та пікнік у горах Туреччини

Екскурсія в Улупінар, це насамперед, захоплююча рибалка, а також веселий пікнік в ресторані в тіні листяних дерев під звуки безперервно падаючої води. Улупінар (Ulupinar) - традиційне турецьке поселення, розташоване на смарагдових схилах гори Олімп. Воно знаходиться всього в якихось тридцять кілометрах від міста Кемер в провінції Анталья, Туреччина. Чиста крижана вода гірської річки, що стрімко спускається з сивих вершин Тороських гір, здавна використовується місцевими жителями для розведення форелі на рибних фермах. У десятках облаштованих басейнів щорічно вирощується сотні тисяч одиниць форелі, яка поставляється в найбільші торговельні мережі та п'ятизіркові готелі Турецької Рів'єри. До речі, одна з популярних туристичних розваг в Кемері це рибалка і пікнік в ресторанах Улупінар. Тисячі туристів щомісяця приїжджають в це містечко на екскурсію для того, щоб не тільки порибалити в прозорих прохолодних водах гірської річки, а й неспішно відпочити в численних ресторанах Улупінар, під покровом зеленого листя, куштуючи свіжу рибу і м'ясо, майстерно випечені на рожні або решітці.

Екскурсія в Улупінар. Самостійно або організовано?

Вартість організованої екскурсії в Улупінар коливається в межах від 30 до 40 доларів на одну людину. Варто відзначити, що в так званих "вуличних" турагенствах цена екскурсіі буде в середньому на 10-15% нижче, ніж у готельних гідів. На мою думку, для даної екскурсії переплачувати великого сенсу немає. Бо фактично ви оплачуєте тільки організований трансфер на автобусі та харчування на пікніку в конкретному ресторані. При остаточному виборі у продавця незайвим буде уточнити: яке харчування й напої (особливо їх обсяг) включені у вартість пропонованої екскурсії.  Також чимало туристів добирається до Улупінара з міста Кемер самостійно. Для цього необхідно сісти на долмуш, який рухається у бік Чірали або Олимпоса по шосе Анталья - Кумлуджа. Не доїжджаючи 3 км до повороту на Чирали, потрібно загальмувати автобус, сказавши водієві: "Улупінар".  Вартість такої поїздки змінюється рік від року, але в один кінець імпровізований трансфер обійдеться вам в суму не менше 5-6 доларів. Аналогічним чином ви зможете повернутися в Кемер пізніше, під вечір. Вартість рибалки обійдеться зазвичай в 15 доларів на добу, включаючи вудку і мішок з приманкою. Якщо скласти разом вартість трансферу, риболовлі та харчування,  то можна легко переконатися - організована екскурсія в Улупінар обійдеться туристам, які проживають у готелях Кемера або Гьойнюк, істотно дешевше.

Про подробиці риболовлі в Улупінарі

Після організованого трансферу туристи виходять біля однієї з великих водойм, де плавають косяки ледачою добре відгодованої  форелі. Кожному учаснику екскурсії в Улупінар вручається вудка і целофановий пакет з наживками. Зазвичай рибалка триває одну годину. Масового кльову не спостерігається, але в середньому кожен турист обов'язково зловить одну-дві рибки, яку складають у пластмасове відро, загальне для всієї групи. Тут і там миготять спалахи фотоапаратів, фіксуючи щасливих володарів улову. Фактично форелеве господарство являє собою величезну кількість прямокутних басейнів, хаотично вибудуваних на схилі гори. Всюди чути гучний шум води. Вона виливається під сильним напором з довгих труб, голосно падає з вершин невисоких водоспадів, тече під ногами по камінню. Над водоймами збудовані залізні конструкції, які створюють рівні майданчики, з'єднані трапами. На майданчиках створені місця для відпочинку - невисокі східні столики, подушки для сидіння навпочіпки. Саме тут і відбувається друга частина екскурсії в Улупінар - пікнік.

Про подробиці пікніка в Улупінар

Туристична група розсідається на подушки імпровізованого ресторану. Тут прохолодно від холодної води і зовсім не душно, так як всюди ростуть високі листяні дерева. Офіціанти швидко опитують гостей про уподобання у виборі других страв - курка чи форель, а також записують замовлення напоїв. Часто безкоштовними бувають тільки вода і пепсі-кола. За пиво доведеться доплатити приблизно 2-3 долари за пляшку ємністю 0.33 літра. Поки кухарі готують на решітці другі страви, гостям негайно подають стартер: салат або невелику порцію нарізки з овочів. Треба зізнатися, замовлені страви готуються досить швидко і смачно, бо риба свіжа і не була попередньо заморожена. У середньому обід або пікнік у Улупінар триває близько півтора годин. Заключна фаза будь-якого пікніка в Улупінар - приготування молодого баранчика на рожні. Соковите свіже м'ясо тварини не менш смачне, ніж страви з річкової форелі.  

http://www.youtube.com/watch?v=UqL6NsgfDLU